19 Şubat 2015 Perşembe

ÇİÇEK POĞAÇA

ÇİÇEK ŞEKLİNDE POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler
  • 1 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı  zeytinyağı
  • yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 su bardağı arası un
  • Yarım paket yaşmaya (21 gr.)
İç Malzemesi
  • 2 iri boy patates
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

YAPILIŞI:
  • Hamur için sıvı malzemeleri, tuzu şekeri ve mayayı karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. (Ben hamuru akşamdan yoğurdum)
  • Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın.
  • Haşlanmış patatesi ezin. Baharatları, yağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Mayalanan hamurdan orta boy mandalina büyüklüğünde parçalar alıp hafif unlanmış zeminde çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açın.
  • İçine 1 yemek kaşığı kadar iç koyup kenarları ortada toparlayarak kapatın.
  • Kapattığınız tarafı alta getirin ve elinizle hafifçe bastırın.
  • Bıçakla 6, 7 veya 8 kesik atın.  İlk poğaçada deneyin. hangisi daha çok hoşunuza giderse onu yapın :)
  • Her kesiği aynı yöne doğru yan çevirin.
  • Ben bazılarını, iki dilimi karşılıklı gelecek şekilde çevirip kalp şekilleri verdim.
  • Yeniden çevirdiğiniz dilimlere elinizle hafifçe bastırıp tepsiye aralıklı olarak dizin.
  • Üzerine 1 çay kaşığı yoğurt eklediğiniz yumurta sarısını sürün.
  • Orta kısmına çörekotu veya haşhaş tohumu serpin.
  • 20 dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekleyin.
  • 200 dereceye ayarladığınız fırına poğaçaları sürün. (Fırın önceden ısıtılmayacak)Üzeri kızarana kadar pişirip fırından alın.
  • Fırından aldığınız poğaçaları pamuklu bir beze sarın.
  • Afiyet şifa olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder