25 Ekim 2014 Cumartesi

SELANİK TATLISI

Malzemeler:
Hamuru:
5.5 kahve fincanı un
3.5 kahve fincanı oda sıcaklığında tereyağı (kesinlikle margarin kullanmayın, tereyağı,  tatlının tadını belirliyor)
1 kahve fincanı pudra şekeri

Muhallebisi:
3 su bardağı süt
1 kahve fincanı buğday nişastası
1/2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
3 adet yumurta

Şerbeti:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu



Yapılışı:

Muhallebi için; sütü ıstıp, süt kaynama noktasına gelmeden hemen önce nişastayı, şekeri ve tuzu çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Muhallebi gibi pişiriyoruz, soğutuyoruz.

Hamur için; unu ve pudra şekerini koyduğumuz yoğurma kabına yumuşamış tereyağını da ekleyerek bir hamur yoğuruyoruz  (Başlarda kum gibi birbirini tutmayacak, tereyağ eridikçe bütünleşecek).

Hamuru tereyağı ile yağladığımız tepsiye bir parmak kalınlığında yayıyoruz. Bastırarak düzleştiriyoruz.
180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Bu sırada soğuyan muhallebiye mikser yardımıyla 3 yumurtayı sırayla yedirerek katıyoruz.

Fırından çıkardığımız pişmiş hamurun üstüne bu muhallebiyi dökerek tekrar fırına sürüyoruz (Altı neredeyse piştiği için ben bir üst rafa koydum). 180 derecede muhallebinin üstü kızarmaya başlayana kadar pişiriyoruz.

Muhallebi hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesiyoruz.

Şerbet için; su ve şekeri şerbet kıvamını alana kadar kaynatıp limon suyunu ekleyerek ateşten alıyoruz.

Şerbetin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan muhallebili tatlının üstüne yavaş yavaş döküyoruz. 

Şerbeti çekmesi için 1-3 saat arası bekledikten sonra servis edebiliriz.

Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder