Malzemeler.
1 çuval şeker pancarı
SU
1 büyük kazan
HAZIRLANIŞI:
Pancarlar yıkanarak üzerindeki topraklardan
arındırılır. Temizlenen pancarlar önce soyulur daha sonra uzunlamasına ince
dilimlere ayrılır.Dilimlerin ince olması kaynatma işemini kolaylaşırmaktadır.
Pancar dilimleri kazanlara doldurulur ve
üzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işlemine başlanır.Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder. Haşlama işleminden sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır.
Süzüntünün fazla olması için pressleme yapılır. Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur. Bir önceki haşlama süzme ve presleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır.Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır. Bu kaynama yaklasık yavaş yavaş bir gece sürer.Kaynama işleminin yeterli olduğunda kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verilir.
Pancardan
pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz.Yaklasık 50 kg pancardan 12-13 kg
pancar pekmezi elde edilir.
üzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işlemine başlanır.Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder. Haşlama işleminden sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır.
Süzüntünün fazla olması için pressleme yapılır. Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur. Bir önceki haşlama süzme ve presleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır.Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır. Bu kaynama yaklasık yavaş yavaş bir gece sürer.Kaynama işleminin yeterli olduğunda kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder